П’ятнадцята сесія сьомого скликання

Дата: 02.03.2017 16:47
Кількість переглядів: 520

       23.02.2017 р. Єланецький селищний голова Баденко Л.В. провела засідання п’ятнадцятої сесії сьомого скликання в якому взяли участь депутати селищної ради, депутат районної ради Алхімов В.Д., підприємці селища, керівники дошкільних навчальних закладів та керівник ЄСКП «Єланецьводопостач».

      На початку засідання присутні згадали тих, хто віддав своє життя під час Революції Гідності та вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

      На порядок денний 15 – ї сесії були винесені питання: внесення змін до рішення селищної ради від 07.07.2016 р. про місцеві податки та збори в тому числі зміни до ставок єдиного податку, внесення змін до Програми соціально- економічного розвитку Єланецької селищної ради на 2016-2020 роки, про внесення змін до бюджету Єланецької селищної ради на 2017 рік, про затвердження тарифів на виконання робіт ЄСКП «Єланецьводопостач», про укладення контракту з директором ЄСКП «Єланецьводопостач», про звільнення від батьківської плати за утримання дітей в ДНЗ та земельні питання тощо.

       По першому питанню було надано слово від імені підприємців голові Г.О. «Спілка підприємців Єланецького району» Брусліновському Ю.І., який розпочав свій виступ із аналізу податків та зборів, а також інших відрахувань, що сплачують підприємці із своїх доходів. В результаті обгрунтував прохання зменшення податкового навантаження єдиного податку для першої групи з нинішніх 10 відсотків від прожиткового мінімуму, а це складає 160 грн. до 7 відсотків (112 грн.) та зниження з нинішніх 15 відсотків від мінімальної заробітної плати, а це 480 грн. до 8 відсотків (256 грн.) в місяць для другої групи платників єдиного податку.

      До обговорення цього питання долучилися підприємець Теплов І. та депутат селищної ради, підприємець Жовтонога Є.В. пояснивши, що просять зниження ставки із-за підняття вдвічі мінімальної заробітної плати, збільшення ЄСВ, а також обгрунтували й інші проблеми бізнесу на сьогоднішній день.

       Більшість депутатів гостро відреагували на підняте підприємцями питання зниження ставок єдиного податку. Особливо емоційною відбулася дискусія щодо питання найбільших цін на товари в смт.Єланець по області. Дехто з депутатів висловив думку про те, що депутати обрані громадою і не повинні захищати інтереси тільки бізнесу, а й думати про простих пересічних єланчан. В цей нелегкий для нашої країни час, потрібно дбати про дошкільні навчальні заклади, щоб забезпечити комфортні умови для перебування там маленьких вихованців, про безперебійну роботу комунального підприємства «Єланецьводопостач», подбати про своєчасну оплату енергоносіїв (природний газ, електроенергія в т.ч. вуличне освітлення), матеріальна допомога, яка надається для лікування та людям, які залишилися вкрай в тяжких життєвих обставинах та багато інших видатків, які мають здійснюватися із селищного бюджету. 

      Для ясності повідомляємо, що до першої групи відносяться ФОПи, які не використовують працю найманих осіб. Видом діяльності є роздрібний продаж товарів на ринках та/або надання побутових послуг населенню. Ставку податку для цієї групи рішенням селищної ради було встановлено в розмірі 10 відсотків від мінімальної заробітної плати, у 2016 році ця сума складала 132 грн. Але у зв’язку із змінами в податковому законодавстві, що відбулися у грудні 2016 року, з 01.01.2017 р. цей відсоток береться від мінімального прожиткового мінімуму, тобто 160 грн. в місяць.

       Отже, підприємці першої групи єдиного податку сплачували в 2016 році – 132 грн.;

       Сплачують з 01.01.2017 р. – 160 грн.;

       Просять зменшити, щоб сплачувати – 112 грн.

      До другої групи платників відносяться ФОПи, які мають найманих працівників. Видом діяльності є надання послуг, у тому числі побутових, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Максимальна ставка податку, відповідно до діючого податкового законодавства, не може перевищувати 20 відсотків.

      Рішенням селищної ради у липні 2016 року на 2017 рік було затверджено та встановлено фіксовану ставку єдиного податку - 15 відсотків для другої групи платників єдиного податку від мінімальної заробітної плати. До речі, в сусідньому смт.Братське дана ставка затверджена в розмірі 20 відсотків. Але відповідно з підняттям мінімальної заробітної плати до 3200 грн. з 01.01.2017 року ця сума склала 480 грн. в місяць.

     Отже, підприємці другої групи єдиного податку у 2016 сплачували – 240 грн.;

     Сплачують з 01.01.2017 р. – 480 грн.;

     Просять зменшити, щоб сплачувати – 256 грн.

     Після виступу підприємців, селищний голова Баденко Л.В. повідомила, що для селищного бюджету є ціла низка факторів, які негативно вплинуть на дохідну частину селищного бюджету, що не дасть можливості в повному обсязі профінансувати прийняті та затверджені депутатами Програми «Турбота» та Соціально-економічного розвитку Єланецької селищної ради на 2016-2020 роки.

      Аналізуючи бюджет селищної ради на 2017 рік інформувала, що загальний обсяг доходів селищного бюджету затверджений в сумі 9602,293 тис.грн, в тому числі районна субвенція на утримання дошкільних навчальних закладів, сільських клубів складає 3451,938 тис.грн. Надходження від місцевих податків та зборів складають 6150,355 тис.грн., які прогнозовані не нижче фактичного надходження за 2016 рік на рівні затверджених ставок податків та зборів.

       Баденко Л.В. проінформувала присутніх про те, що з 1 січня 2017 року 14 відсотків єдиного податку сільгоспвиробників на підставі внесених змін у грудні місяці 2016 року з місцевих бюджетів відраховується до Державного бюджету, що буде недоотримано селищним бюджетом 135,800 тис.грн. Також на сьогоднішній день немає чіткого механізму повернення акцизного податку з продажу нафтопродуктів – а це недонадходження до селищного бюджету можуть скласти 1,5 млн. грн. Своїм рішенням, зменшуючи відсотки ставок єдиного податку, тим самим зменшується дохідна частина бюджету селищної ради майже на 100 тис.грн. Тому селищним головою було озвучено декілька варіантів вирішення даного питання, при цьому не зменшуючи дохідну частину бюджету, які було розроблені та підтримані депутатами селищної ради. А це - встановлення касових апаратів, з метою прозорості отримання прибутків та сплати відповідних податків; розглянути можливість перейти на іншу групу оподаткування, що дасть можливість сплачувати податок з реально отриманого прибутку; також пропонувала повернутися до розгляду даного питання у березні місяці цього року після більш детального та прозорого вивчення комісіями даного питання.

       Але все ж таки підприємці наполягли на голосуванні.

       На голосування було винесено чотири пропозиції змінити ставки єдиного податку для другої групи: 8 відсотків, 10 відсотків, 12 відсотків та 13 відсотків.

       Єдиний податок для першої групи платників залишився без змін.

       Більшістю голосів прийнято рішення про зменшення єдиного податку з 15 відсотків до 12.

       Отже, з 01.03.2017 р. підприємці – платники другої групи єдиного податку будуть сплачувати 384 грн.

       Продовжуючи порядок денний сесії було прийнято зміни до Програми соціально-економічного розвитку Єланецької селищної ради на 2016-2020 роки, депутатами було виділені кошти на:

- Покращення матеріально-технічної бази Єланецької ЦРЛ. У зв’язку з чим задоволено клопотання головного лікаря та виділено кошти в сумі 41500 грн., в тому числі: на придбання фізіотерапевтичного медичного обладнання – 29000 грн, придбання меблів 4000 грн., придбання комп’ютерної техніки 8500 грн;

- Придбання каруселів на дитячий майданчик (район Бантишево) в сумі 67399 грн.

- Придбання світло-музичного приладдя для Велідарівського клубу на суму 600 грн.

- На поточний ремонт комерційного вузла обліку природного газу в ДНЗ №2 на суму 6123 грн.

- Управлінню праці та соціального захисту населення для придбання комп’ютерної техніки та канцтоварів на суму 7000 грн.

- Сектору культури для оплати за спожитий природний газ музичною школою в сумі 7000 грн.

- Райвійськомату для виконання заходів з оборонної та мобілізаційної готовності Єланецького району в 2017 році в сумі 4000 грн.

- Для фінансування районної програми «Освіта єланеччини» в сумі 86650 грн., із них: на покращення харчування Єланецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Єланецькій гуманітарній гімназії – 60520 грн., для придбання меблів - 10330 грн., для поточного ремонту 6-А класу - 11800 грн., на утримання шкільного автобуса - 4000 грн.

- ЄСКП «Єланецьводопостач» для поповнення матеріально-технічної бази на суму 37000 грн. (придбання люків, придбання насоса для очисних споруд, акумулятор для техніки, вакуумний шланг).

         Крім того, виділені кошти за висвітлення роботи ради в газеті «Єланецькій вісник» 9000 грн.; придбання дошки «Почесних жителів» селища Єланець 9400 грн., для заміни 2-х тарифних електролічильників вуличного освітлення 11 штук на суму 27600 грн., за параметризацію та встановлення електролічильників вуличного освітлення 18023 грн., за надані послуги по заміні електроламп та прикрашення Новорічної ялинки Вознесенській філії ПАТ «Миколаївобленерго» 3227 грн. Надання одноразової матеріальної допомоги 6000 грн. Виділено кошти в сумі 8500 грн. для придбання комп’ютерної техніки для централізованої бухгалтерії селищної ради.

         Слідуючим питанням депутатми було переглянуто та затверджено тарифи на виконання робіт ЄСКП «Єланецьводопостач».

         Одноголосно, відповідно до діючого законодавства, депутатами прийнято рішення про переукладення контракту з директором ЄСКП «Єланецьводопостач» Гладюком О.І.

         Прийнято рішення про вирішення земельних питань відповідно до заяв, які надійшли до селищної ради.

         Усі питання, які виносилися на розгляд сесії розглянуті та прийняті відповідні рішення. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь