Не кожен господар повинен мати собаку, але кожен собака повинен мати господаря.

Дата: 12.05.2017 19:22
Кількість переглядів: 496

Фото без опису

Бездомні тварини у селищі — проблема?

     Над цим питання працювала і працює селищна рада не один рік. Головна мета— зробити безпечнішим співіснування людини із бездомними тваринами через зменшення їх чисельності на вулицях міст гуманним чином.

     До вирішення проблеми бродячих собак можна ставитися по різному: одні ухвалюють відлови собак, інші критикують тих, хто викидає тварин на вулицю, хто просто підгодовує.

Звідки беруться безпритульні  собаками?

Викинули, «забули»,  залишили прив’язаними і пішли, вивезли в ліс, вигнали через алергію, через те, що народилася дитина, через переїзд…

Що робити з безпритульними собаками?

  • Безповоротний вилов, в подальшому розміщення їх в притулках без повернення на місця.

Перший мінус – а де  розміщувати таку кількість тварин, адже притулок вимагає чималих ресурсів: земля, комунальні послуги, ветеринарний догляд, робота персоналу.

  • Евтоназія (заборонена)

Другий мінус – утворення порожніх ніш – територія і кормова база все одно залишаються і через деякий час з’являться нові собаки.

ВСП (вилов, стерилізація, повернення) ,ідентифікація шляхом чіпування.

Плюси – гуманність по відношенню до тварин.

Мінуси – далеко не всіх собак можна повернути на вулицю (агресивні собаки, собаки з охоронними задатками, собаки інваліди, які або не виживуть, або загроза для людини). Повертати собак можна не на всі території де вони були виловлені (дитячі садочки, школи, лікувальні установи).

          11 травня в приміщенні селищної ради відбулися збори громади по питанню пошуку альтернативних шляхів по вирішенню проблеми з безпритульними собаками. нНа зборах були присутні  Баденко Л.В. – селищний голова, Посашкова О.М. – голова райдержадміністрації, Богданцев В.В. – голова районної ради, Соколов А.М. – в.о.начальника Держветпродслужби в Єланецькому районі, Гуліна О.П. – заступник голови райдержадміністрації, Латій Ю.О. – редактор газети «Єланецький вісник», представники громади, депутати селищної ради.

       Розпочала збори селищний голова Баденко Л.В., яка зачитала звернення, які надходили до селищної ради про вирішення питання безпритульних собак в смт.Єланець.

        Також інформувала, що набагато раніше, селищною радою питання зменшення популяції безпритульних собак вирішувалося шляхом проведення евтоназії. Розповіла та зачитала порядок проведення та міри безпеки, які приймалися. Підготовчий процес був довготривалим. Така робота проводилася осінню і весною. Але згодом на законодавчому рівні було заборонено проведення евтоназії.

        Також ознайомила із Правилами тримання собак, котів і хижих тварин на території Єланецької селищної ради затверджених рішенням селищної ради №15 від 06.01.2011 р. Висловила думку про те, що собаки скупчуються там де їх годують і на її думку, це ринок особливо. Людям необхідно з відповідальністю відноситися до тварин, яких беруть на утримання. Також просила керівників підприємств, установ та організацій звернути увагу на відповідальне ставлення до приручених тварин. Зачитала листи, які за підписом селищного голови направлялися керівникам підприємств, установ та організацій, а також фізичним особам про Правила тримання собак та відповідальність власників собак, які вони несуть за неналежне їх утримування.

       Щоп’ятниці до Єланця з’їзжаються на ринок багато людей і після цього популяція безпритульних собак і котів в смт.Єланець збільшується і всім зрозуміло чому. Хотілося б відзначити тенденцію того, що по селах безпритульних собак практично немає.

      10.05.2017 р. разом із Соколовим А.М. було проведено зустріч з начальником міської державної лікарні ветмедецини Яськовим Віктором Володимировичем у м.Миколаїв та відвідали декілька організацій, зустрілися із людьми, які займаються вирішенням даного питання протягом багатьох років. Висновок, який було зроблено після всіх зустрічей це –  вилов, стерилізація та повернення тварин на місця.

      У м.Миколаїв є Центр захисту тварин від жорстокого поводження, які мають ліцензію та інші дозвільні документи і на прохання вони зробили розрахунок стерилізації, реабілітації та проведення щеплень 50 собакам, це приблизна чисельність безпритульних тварин в смт.Єланець, і згідно розрахунку потрібно трохи більше 102 тисячі гривень. Вирішення питання виділення цих коштів із селищного бюджету належить депутатам.

       Баденко Л.В., яка зачитала статистику укусів людей собаками, як безпритульними так і домашніми.

       Громадою почалося обговорення випадків агресії безпритульними собаками на перехожих. Повідомлялися випадки нападів на домашню птицю та тварин.

       Богданцев В.В.,  висловився про те, що якщо собаку не годувати то вона стане ще більш агресивною. Емоції нічого не вирішать. Безпритульні собаки – це проблема всієї України. Враховуючи європейські цінності наша країна виявилася неготовою перед цією проблемою.

      Соколов А.М. наголосив на тому, що безпритульні собаки це проблема не тільки влади а й всієї громади.

Надав пропозиції стосовно вирішення даної проблеми:

  1. Обмежити викиди до контейнерів побутового сміття рештки їжі. Особливо це стосується багатоповерхівок, кафе, ринку.
  2. Звернутися до забійників домашніх тварин і реалізаторів м’яса із пропозицією про неприпустимість підгодівлі безпритульних собак.
  3. Переглянути затверджені Правила тримання собак, котів та хижих тварин та внести відповідні зміни.
  4. На районному рівні прийняти Програму регулювання чисельності безпритульних собак.

      Посашкова О.М., закликала громаду бути розсудливими і діяти лише в межах правового поля, а також запропонувала власникам собак їх простерилізувати, а ще хотіла б, щоб громада не була байдужа до даної проблеми.

      До обговорення даної проблеми долучилися представники громади, депутати селищної ради, які повідомляли про чисельні напади безпритульних тварин на людей та вносили свої пропозиції щодо вирішення даного питання.

         Кравченко Н.Ю., яка повідомила, що потрібно проводити серед населення роз’яснювальну роботу щодо утримання та стерилізації безпритульних тварин.

        Брусліновський Ю.І., запропонував організувати тимчасовий притулок.

        Гонта М.П. наголосив на те, що стихійні сміттєзвалища є місцем скупчення бродячих собак, прибравши смітники, які є джерелом корму для них, так можна зменшити чисельність безпритульних тварин.

         Гуліна О.П., повідомила, що на даних зборах було отримано вичерпну інформацію по даному питанню, а тому її пропозиція наступна:

  1. Собак простерилізувати, зробити щеплення та після цього запропонувати підприємцям та жителям взяти на утримання.

         Арванінова О.А., запропонувала відкрити рахунок для благодійних внесків з метою використання цих коштів на стерилізацію безпритульних тварин.

Баденко Л.В.,  підвела підсумки зборів де зроблено наступні висновки та прийнято такі рішення:

  1. Організувати стерилізацію не тільки безпритульних тварин, а й запропонувати власникам провести дану процедуру своїм улюбленцям.
  2. Звернутися до громади про відповідальне ставлення та дотримуватися Правил тримання собак;
  3. Керівникам підприємств, установ, організацій належно утримувати собак, яких тримають на своїх територіях;
  4. Винести на сесію питання виділення коштів на стерилізацію;
  5. Переглянути Правила тримання собак, котів та хижих тварин і внести відповідні зміни;
  6. Відкрити благодійний рахунок з метою використання цих коштів на врегулювання чисельності собак.

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь